Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΡΕΜΑ ΕΣΧΑΤΙΑΣ : ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

                                                            ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Με νέο έγγραφο προς την Περιφέρεια Αττικής στις 24-8-2015 σχετικά με το ρέμα Εσχατιάς, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής αποστέλλοντας όλη τη μέχρι σήμερα αλληλογραφία, ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να
αποκατασταθούν οι ζημιές στα πρανή και στα στηθαία ασφαλείας του ρέματος Εσχατέας που διασχίζει τη Δημοτική Ενότητα Ζεφυρίου.
Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης θα κινδυνεύσουν άμεσα κατοικίες και διερχόμενοι.
Η απάντηση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από τις αρχές του 2015 έχει ξεκινήσει η διαδικασία για σύνταξη μελέτης για εργασίες άρσης καταπτώσεως πρανών ρεμάτων Περιφέρειας Αττικής προϋπολογισμού #1.500.000.000,00# € και για να δημοπρατηθεί εκκρεμεί η καταγραφή των αιτημάτων των Δήμων για τη διενέργεια αυτοψίας στα συγκεκριμένα σημεία καθώς και η απαλλαγή περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος.
Πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την Περιφέρεια όπου έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης κι επιδιόρθωσης, ενώ για το έργο διευθέτησης του ρέματος όπως αναφέρεται στην απάντηση της Περιφέρειας με το υπ’ αριθ. Δ10/27008/9-9-2015 υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη καθώς και μελέτη περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμη, γιατί δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ενώ έχει γίνει πρόταση στο ΕΣΠΑ και η μελέτη έπρεπε να επικαιροποιηθεί.
Ήδη το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού έχει προκηρύξει διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης μελέτης στην οποία περιλαμβάνεται και η επικαιροποίηση μελετών διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς, ο οποίος θα διενεργηθεί στις 9-9-2015 (σύμφωνα με προκήρυξη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου).
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου καθυστερεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, επικαιροποιήσεις μελετών κλπ. Με την κατασκευή του από τον αρμόδιο φορέα θα λυθεί σημαντικά το πρόβλημα όλων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται (Δ. Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Δ. Αχαρνών, Δ. Φυλής) όσον αφορά την αντιπλημμυρική τους προστασία.
Η τελευταία ενημέρωση που είχε ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου στις 14/10/2015 σχετικά με το ρέμα εσχατιάς είναι η παρακάτω:
1.) Όσον αφορά τα πρανή που έχουν καταρρεύσει στις οδούς Κανάρη και Ανεξαρτησίας & Ναυαρίνου  και Ανεξαρτησίας έχουν ήδη ενταχθεί σε μελέτη τις περιφέρειας και σύντομα θα ξεκινήσει η επιδιόρθωση τους.
2.) Για την κατάρρευση στο τμήμα επί τις οδού Χαλκιδικής (γέφυρα) θα ενταχθεί σε μελέτη και θα επιδιορθωθεί μόλις δοθεί το πράσινο φως από την αρμόδια υπηρεσία (περιβαλλοντικοί όροι ).
3.) Σχετικά τώρα με την συνολική διευθέτηση του ρέματος εσχατιάς διενεργήθηκε στις 9/9/2015 διαγωνισμός  για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης μελέτης στην οποία περιλαμβάνεται και η επικαιροποίηση μελετών διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών βρίσκεται στην διαδικασία αξιολόγησής τους.




            ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
                                                       




































ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ