Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ: Υγειονομική και τοξική βόμβα το ρέμα της Εσχατιάς(ΡΕΜΑΕΣΧ(ους)ΑΤΙΑΣ)



12/5/2012

Εύστοχο το λογοπαίγνιο του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Πελοποννησίων Γιάννη Μαυροειδάκου, που χαρακτηρίζει αίσχος την κατάσταση στο ρέμα της Εσχατιάς. «Δυστυχώς η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική κι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων που συνορεύουν με το ρέμα της ντροπής. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρέπει άμεσα να παρέμβουν οι δήμοι τους οποίους διασχίζει το ρέμα και να κάνουν μαζί με την Πολιτεία ότι είναι δυνατόν, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος» σημειώνει ο Γιάννης Μαυροειδάκος. 
Υγειονομική βόμβα αποτελεί το ρέμα της Εσχατιάς, εξ αιτίας της ρύπανσης που υφίσταται σε όλο του το μήκος. Σκουπίδια, μπάζα, λύματα, νεκρά ζώα κι άχρηστα αντικείμενα συνθέτουν ένα τριτοκοσμικό σκηνικό που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Σμήνη κουνουπιών και δυσοσμία κάνουν αφόρητη τη ζωη των κατοίκων της παραρεμάτιας ζώνης. Αντικείμενο ιδιαίτερου προβληματισμού πρέπει να αποτελέσει και η βιομηχανική ρύπανση, με βιομηχανικά λύματα που απορρίπτονται ενεξέλεγκτα, στην κοίτη του ρέματος. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία γίνεται ακόμα μεγαλύτερος επειδή στις όχθες, αλλά και στην κοίτη παίζουν παιδιά, ενώ κατοικίδια ζώα πίνουν το μολυσμένο νερό που απορρίπτουν οι βιοτεχνίες, με κίνδυνο ματάδοσης της μόλυνσης σε όλη την διατροφική αλυσίδα. Την προμνημονιακή εποχή, το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι Νομαρχίες και ο Δήμοι ανέθεταν τουλάχιστον δύο εργολαβίες καθαρισμού του ρέματος, κάθε χρόνο. Τον τελευταίο χρόνο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, ενώ αναγκαίος είναι και ο έλεγχος των παραρεμάτιων επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο απόρριψης βιομηχανικών λυμάτων. 
Άμεση προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η συντήρηση των τοιχείων αντιστήριξης και των υποτυπωδών γεφυριών που συνδέουν τις απέναντι όχθες, τα οποία κινδυνεύουν με κατάρρευση, εξαιτίας της διάβρωσης. Συμπερασματικά, απαιτείται άμεση και αποτελεσματική επέμβαση στο ρέμα της Εσχατιάς, με σκοπό την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος. Θα υπάρξει;
Πηγή: http://fylarhos.blogspot.gr/